HELP Program Savjeta Evrope – Evropski program za obrazovanje pravnika u oblasti ljudskih prava – organizovao u onlajn formatu treći sastanak UO akcije „HELP na Zapadnom Balkanu”

– 9. jul 2021. godine – HELP Program Savjeta Evrope – Evropski program za obrazovanje pravnika u oblasti ljudskih prava, organizovao je u onlajn formatu treći sastanak Upravnog odbora akcije „HELP na Zapadnom Balkanu”. Pomenutu akciju implementira Savjet Evrope, dok je sufinansiraju Savjet Evrope i Evropska unija u okviru projekta „Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku II“. Članovi Upravnog odbora akcije „HELP na Zapadnom Balkanu“ su predstavnici institucija za obuku u pravosuđu i predstavnici Advokatske komore  (HELP Info tačke) zemalja korisnica akcije: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija. Glavni cilj pomenute akcije je pružanje podrške pravnim profesionalcima na Zapadnom Balkanu u sticanju relevantnog znanja o standardima osnovnih ljudskih prava i načinu njihovog primjenjivanja u svom svakodnevnom radu. Na taj način će ova akcija doprinijeti boljoj zaštiti osnovnih prava na nacionalnom nivou. U uvodnom dijelu članovima UO su se obratili: gđa Eva Pastrana, šefica HELP jedinice i gđa Kay Binder, predstavnica Generalnog direktorata EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju. Gđa Valentina Boz, koordinatorka projekta, Generalnog direktorata EK za ljudska prava i vladavinu prava, na sastanku UO predstavila je šestomjesečni plan koji podrazumijeva kurseve za učenje na daljinu, čija je realizacija predviđena u periodu od jula do decembra 2021. godine. U ime Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, onlajn sastanku je prisustvovala načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju.

_____________________________________________________________________________________

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa, i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova