Predstavljanje nacrta programa obuke u okviru projekta pod nazivom „Borba protiv nelegalnih finansijskih tokova” koji implemetira GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju)

– 17. maj 2021. godine – U okviru projekta pod nazivom „Borba protiv nelegalnih finansijskih tokova” koji implemetira GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju), gdje jedna od komponenti ovog projekta podrazumijeva razvoj modela obuka za pravosuđe na temu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma i obuke za predavače (ToT), a koja je namijenjena centrima za obuku u pravosuđu Zapadnog Balkana, održan je u onlajn formatu sastanak za predstavnike pravosudnih akademija i nacionalne eksperte iz zemalja Zapadnog Balkana, na kojem je g. Entoni Huper, međunarodni ekspert, predstavio nacrt programa obuke na temu pranja novca, finansiranja terorizma, povraćaja imovine stečene kriminalom djelatnošću i uzajamne pravne pomoći za pravosudne akademije Sjeverne Makedonije, Kosova*[1], Albanije i Crne Gore, a koji je izrađen uz podršku nacionalnih eksperata (tužilaca iz regiona), čijim uključivanjem je g. Huper imao precizne smjernice u vezi sa nacionalnim zakonodavstvom. U ime Centra, onlajn sastanku je prisustvovala načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju, a sastanku je takođe prisustvovao i specijalni tužilac i nacionalni ekspert iz Crne Gore, koji je bio dio tima tužilaca koji su učestvovali u izradi pomenutog programa.


* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa, i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.