U Sarajevu održan okrugli sto na temu „Modernizacija obuke i dalјeg obrazovanja pravnika“

– 30 maj 2024. godine – Sarajevo / Bosna i Hercegovina, Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) organizovao je trening za trenere „Obuka o didaktici edukatora za efikasnu edukaciju i obuku sudija i tužilaca“ i okrugli sto na temu „Modernizacija obuke i dalјeg obrazovanja pravnika“. Treneri na obuci bili su: dr Robert Jović, sudija Apelacionog suda Brčko distrikta, Norbert Koster, bivši sudija Višeg pokrajinskog suda u Hamu. Cilj treninga bio je razmjena dosadašnjih iskustava predavača u predavačkom radu, dalja senzibilizacija za trenerski rad, kao i razmjena iskustava učesnika obrazovnih aktivnost. Glavne teme treninga bile su: “Didaktika, izazovi i dobre prakse orijentirane na buduću edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija iz perspektive B i H” i “Didaktika kontinuirane edukacije orijentisane na praksu za pravnike”. Prva tema obuhvatila je četiri podcjeline: Uvod u veštine edukacije; Izazovi, strahovi i teškoće; Vještine pripreme; Vještine izvođenja. Blok je realizovan kroz prezentaciju predavača Roberta Jovića i diskusiju u velikoj grupi. Diskusija je obuhvatila raspravu na teme šta čini dobrog edukatora, razmjenu iskustava u pogledu izazova pri realizacije obuke, rad sa teškim učesnicima, šta sve obuhvata dobra priprema za trening i koji su sve elementi dobro osmišljene obuke. Drugi blok na temu “Didaktika kontinuirane edukacije orijentisane na praksu za pravnike” vodio je Norbert Koster. Realizovan je kroz rad u malim grupama i diskusiju u velikoj grupi. Obuhvatio je diskusiju i sumiranje zaključaka na pitanja: Kako treba da izgleda dobra edukacija, odnosno koja su naša očekivanja kao učesnika; Šta nam iz ugla učesnika smeta u načinu realizacije edukacije. Zaključak diskusije i cjelokupnog treninga bio je važnost podsticanja interakcije, stavljanja fokusa svih aktivnosti na učesnike i odstupanja od tradicionalnog ex catedra pristupa.

Drugi dio dana bio je posvećen okruglom stolu „Modernizacija obuke i dalјeg obrazovanja pravnika“. Panelisti su bili: Norbert Koster, bivši sudija Višeg pokrajinskog suda u Hamu, dr Stefan Purner, vođa projekata Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju za područje Zapadnog Balkana, dr Robert Jović, sudija Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, doc.dr Smajo Šabić, sudija Kantonalnog suda Bosne i Hercegovine i predsjednik Upravnog odbora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine. Okrugli sto su otvorili Nјegova ekselencija, dr Tomas Fišen, ambasador Nemačke u Bosni i Hercegovini, dr Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Feredacije Bosne i Hercegovine i dr Stefan Purner, vođa projekata Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju za područje Zapadnog Balkana. Okruglom stolu i obuci su prisustvoli kao gosti iz regiona predstavnici Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore, Pravosudne akademije Republike Severne Makedonije i Pravosudne akademije Republike Srbije.

Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore predstavlјala je Maja Luketić, samostalna savetnica u Službi za Opšte poslove. Okrugli sto bio je podijelјen u dva glavna segmenta. Glavne teme prvog dijela posvećenog  kontinuiranom usavršavanju sudija i tužilaca bile su: Modernizacija programa obuka; Upravlјanje kvalitetom, evaluacijija i monitoring; Digitalizacija programa obuka; Razvoj didaktičkih kompetencija predavača; Razvoj programa obuka treninga za trenere; Ffinansijski i drugi izazovi i poteškoće. Drugi dio bio je posvećen uvođenju programa početne obuke i tranziciji iz Centara u Akademiju Centra za edukaciju Bosne i Hercegovine. Glavnih zaključak okruglog stola bio je da je neophodan nastavak rada na jačanju kapaciteta Centara i Akademija kroz regionalnu saradnju i razmenu iskustava i primjera dobre prakse.