Okrugli sto na temu „Borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou i kompleksnih zločina za predstavnike sudstva Crne Gore i Kosova*“

– 4. i 5. mart 2024. godine – Priština/Kosovo*,U saradnjiCentra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu sa Pravosudnom akademijom Kosova* i međunarodnom kompanijom Kemoniks iz Vašingtona, koja se bavi konsultacijama i programima razvoja, kroz projekat koji sprovodi Inicijativa za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu (WBROLI) i uz podršku Kancelarije za vladavinu prava i međunarodnu bezbjednost Britanske Ambasade u Prištini, organizovan je okrugli sto na temu Borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou i kompleksnih zločina za predstavnike sudstva Crne Gore i Kosova*. Podsjećanja radi, pomenuti projekat Inicijative WBROLI finansira se iz britanskog fonda za borbu protiv konflikata i održavanje stabilnosti i bezbjednosti (CSSF) Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz blisku saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i britanskim ambasadama širom Zapadnog Balkana. Ovaj okrugli sto je imao za cilj da okupi sudije iz Crne Gore i sa Kosova*, kako bi, kroz jedan interdisciplinarni pristup, diskutovali i razmjenjovali iskustva na ovako važnu temu. U uvodnom dijelu učesnicima su se obratili: g. Enver Fejzullahu, direktor Pravosudne akademije Kosova*, gđa Margaret Belof, šefica Kancelarije za vladavinu prava i međunarodnu bezbjednost Britanske Ambasade u Prištini, gđa Ljiljana Lakić, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i g. Kristofer Maršal, lider projekta u ime kompanije Kemoniks. Predavači na okruglom stolu bili su: međunarodni eksperti, ser Hauard Morison, sudija (Kraljev savjet), g. Najdžel Povoas, sudija (Kraljev savjet), kao i nacionalni ekspert iz Crne Gore, g. Igor Đuričković, sudija Višeg suda u Podgorici i nacionalni ekspert, g. Agim Maliqi, sudija Vrhovnog suda sa Kosova*. Okrugli sto je bio izuzetno interaktivan i fokusiran na studije slučaja koje su učesnici analizirali i komentarisali sa ekspertima, kako individualno, tako i u grupama. Prvog dana teme na obuci bile su sledeće: „Pregled suđenja u oblasti organizovanog kriminala: globalna perspektiva”, Pregled suđenja u oblasti organizovanog kriminala: UK perspektiva”, Pregled suđenja u oblasti organizovanog kriminala: globalna perspektiva: CG i KS* perspektiva”, uz diskusiju sa učesnicima o njihovim specifičnim iskustvima sa slučajevima teškog i organizovanog kriminala i simulacije kroz rad u grupama, dok su drugog dana na okruglom stolu teme bile „Pregled osnovnih principa i zajedničkih standarda u sudskom ponašanju („Principi iz Bangalora“), Pregled osnovnih principa i zajedničkih standarda u sudskom ponašanju  – CG i KS* kontekst, Izazovi i dileme u svakodnevnom radu pravosuđa u CG i KS* u kontekstu teškog organizovanog kriminala i kompleksnih zločina”. Na okruglom stolu bilo je petnaest (15) učesnika, i to osam (8) predsjednika/predsjednica osnovnih sudova Crne Gore, jedna (1) sudija Osnovnog suda u Danilovgradu, četiri (4) sudije Vrhovnog suda Kosova* i dva (2) savjetnika u Vrhovnom sudu Kosova*.

_______________________________________________________________________________

*Ova oznaka ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.