REALIZOVAN TEORIJSKI DIO PROGRAMA INICIJALNE OBUKE ZA TRI KANDIDATA/TKINJE ZA SUDIJE PRIVREDNOG SUDA

19. jul 2022. godine, u Podgorici, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilastvu, a u okviru realizacije teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za kandidate/tkinje za sudije, održana predavanja u okviru šestog dana obuke na modulu obligacionog prava čije teme su: »Naknada štete po Zakonu o obligacionim odnosima, sa akcentom na oblike vanugovorne štete; odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne djelatnosti, isključenje  odgovornosti imaoca stvari i oslobodjenje od odgovornosti za naknadu štete; oslobodjenje od odgovornosti za naknadu štete i podijeljenja odgovornost; naknada nematerijalne štete zbog povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda sa osvrtom na ključne presude Evropskog suda za ljudska prava i presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Crne Gore».Predavač je g.đa Katarina Đurđić, sutkinja Vrhovnog suda Crne Gore, a modulu je je prisustvovalo dvadesetčetiri polaznika/ce Programa, kandidata/tkinja za sudije osnovnih i Privrednog suda Crne Gore.

Ovime je ujedno realizovan teorijski dio Programa inicijalne obuke za grupu polaznika/ca koja je  Odlukom Sudskog savjeta br. 01-482/22 od 24.01.2022. godine izabrana za kandidate/tkinje za sudije u Privrednom sudu Crne Gore, te raspoređena na inicijalnu obuku u ukupnom trajanju od šest mjeseci (od čega 40 časova mjesečno teorijske obuke u Centru).

Navedena teorijska obuka je, počev od 23. februara 2022. godine, sprovedena kroz 11 modula obuke, odnosno 44 dana teorijske obuke.

Od pređene materije, sedam modula obuke je bilo na teme iz građansko-privrednog prava, dok su ostala četiri modula obuke obuhvatili tkz. opšte teme i to: vladavinu prava i funkcionisanje pravosudnog sistema, pravo EU, Evropsku konvenciju o ljudskm pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, te sudijske vještine.

Uz posebnu zahvalnost na profesionalnom odnosu koji su imali tokom obuke, spremnosti da se prilagode novim tehnologijama i metodologijama obuke, te izuzetnom strpljenju i posvećenosti procesu učenja, koristimo priliku da polaznicima ovoga Programa još jednom poželimo svu sreću u daljoj karijeri, a predavačima angažovanim na Programu da zahvalimo što su se odazvali pozivu Centra i doprinijeli realizaciji.