Potpisan Memorandum o saradnji sa AIRE Centrom

12. jul 2022. godine – Potpisivanjem memoranduma o saradnji sa AIRE centrom, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu postao je dio regionalne Mreže sudija/sutkinja koja će biti posvećena jačanju rodne ravnopravnosti.

Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta početkom aprila ove godine na Pravosudnom forumu o rodnoj ravnopravnosti održanom u Budvi, na kojem je tada naglašena potreba veće koordinacije u edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija po ovom pitanju u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

AIRE centar je kroz bilateralne sporazume dogovorio saradnju sa institucijama za obuku sudija i iz regiona, što predstavlja temelj za aktivnosti Mreže. Sprovođenje ove inicijative podržala je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

‘’Kada je tema rodne ravnopravnosti u pitanju, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, kao nacionalna institucija za obuku u pravosuđu odavno je prepoznao značaj kontinuiranog sprovođenja i unaprjeđenja znanja u ovoj oblasti, kroz program za kontunuiranu obuku sudija i državnih tužilaca i kroz inicjalnu obuku za kandidate za sudije i kandidate za državne tužioce.

Moram naglasiti da je AIRE centar jedan od naših prvih i najzačajnijih partnera. Saradnja je započeta još 2000. godine i ostvaruje se kroz aktivnosti koje se odnose na unaprjeđenje znanja i vještina u primjeni Evropske konvenciju o ljudskim pravima i prakse Evropskog suda za ljudska prava kada su u pitanju sve oblasti značajne za rad pravosuđa.

Smatram da je regionalna aktivnost, koja je pokrenuta na inicijativu AIRE centra, a uz podršku Vlade UK – uspostavlanje Mreže sudija i sutkinja za rodnu ranopravnost (GCJ – Gender Champions in the Judiciary) – korak naprijed u našoj saradnji i u podizanju svijesti sudija/sutkinja o rodnim stereotipima i predrasudama, u cilju unapređenja istinske rodne ravnopravnosti’’, poručila je gđa Ljiljana Lakić,  predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.