Onlajn EU konferencija projekta: ”Uklanjanje barijera”

– 28. januar 2022. godine – Na poziv Pravosudne akademije Grčke, u svojstvu predstavnice Centra, v.d. direktorica Sekretarijata gđa Maja Milošević prisustvovala onlajn EU konferenciji projekta: ”Uklanjanje barijera” (”Breaking the Barriers”). Projekat „Breaking the Barriers”, je imao za cilj jačanje proceduralnih prava utvrđenih direktivama „Mape puta” EU, kroz obuku sudija i tužilaca sa ograničenim učešćem u međunarodnim obukama zbog jezičkih barijera. Takođe je promovisao pravosudnu saradnju i međusobno učenje između tri države članice EU – Austrije, Grčke i Španije. Uspostavljanje rigoroznih proceduralnih garancija za osumnjičene i optužene u krivičnim postupcima je primarna garancija njihovih prava na pravično suđenje i glavna komponenta agende krivičnog prava EU.

Projekat je sproveden od strane sledećih institucija: koordinatora projekta – Centara za evropsko ustavno pravo (The Themistocles and Dimitris Tsatsos Foundation – Centre for European Constitutional Law (CECL), Grčka), partnera na projektu: Instituta Ludwig Boltzmann za ljudska prava (The Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights (BIM), Austija), Pravosudne akademije Španije (Escuela Judicial Del Consejo General Del Poder Judicial De España (CGPJ)), institucija koje su pružile podršku u sprovođenju projekta: Pravosudne akademije Grčke i Federalnog Ministarstva pravde Austije. Projekat je ko-finansiran od strane Evropske unije kroz Program pravde (2014-2020).

Na pomenutoj EU konferenciji su predstavljene sprovedene aktivnosti i rezultati projekta, kao i novi pristupi o direktivama iz ”Mape puta” EU, a istoj je prisustvolo 60 predstavnka institucija država Evrope.

Na veb stranici projekta (https://www.breakingthebarriers.eu/), se mogu pronaći informacije o projektnim aktivnostima, preuzeti priručnici za obuku, naći sveobuhvatna brošura o direktivama Mape puta EU i pristupiti materijalima za obuku za trenere, za postupajuće sudije i tužioce i za buduće sudije i tužioce.

Materijali su namijenjeni da budu podrška obuci o pravima u krivičnom postupku, uključujući Evropsku perspektivu, a isti, između ostalog, uključuju gotove studije slučaja koje su uglavnom zasnovane na sudskoj praksi Suda pravde Evropske unije (CJEU), Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) i nacionalnih sudova.

Dalji materijali o krivičnim procesnim pravima i pravima zagarantovanim Poveljom o osnovnim pravima Evropske unije, kao i neke interaktivne vežbe, dostupni su na veb stranici prethodnog projekta Judging the Charter.