Sastanak sa predstavnicima Sudskog savjeta

19. januar. 2022. godine, u Podgorici, Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, g.đa Liljanom Lakić sastala se sa predsjednicom Sudskog savjeta Crne Gore prof. dr Vesnom Simović- Zvicer.

Sastanak je organizovan u cilju nastavka zajedničkih aktivnosti i saradnje u odnosu na obuke sudija i kandidata za sudije,  da bi se unaprijedili njihovi stručni kapaciteti, znanja, vještine i metodi u radu.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo što je prije dva dana, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilastvu, započet teorijski dio Programa inicijalne obuke za jedanaest kandidata za sudije osnovnih sudova i devet kandidata za sudije sudova za prekršaje, koji su na obuku upućeni odlukama Sudskog savjeta iz avgusta i novembra mjeseca 2021. godine.

Ovi polaznici će u toku prvog dijela teorijske obuke prolaziti teme iz Opšteg  Programa obuka, koji čine sudijske vještine, vladavina prava, pravo Evropske unije i praksa Suda pravde EU, konvencijsko pravo – EKLJP, kao i praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a nakon toga slijedi  dio Programa koji se tiče tema iz oblasti krivičnog i građanskog materijalnog i procesnog prava, odnosno prekršajnog prava.

Kako je u toku izbor kandidata za sudije Upravnog i Privrednog suda, to je bilo riječi i o potrebi realiacije Programa inicijalne obuke za iste, u toku 2022. godine.

Na sastanku je takođe bilo riječi o Planu slobodnih sudijskih mjesta, o podkriterijuma za ocjenjivanje sudija, te o sprovođenju Programa obuke za predsjednike sudova.

Predsjednice UO Centra i Savjeta su istakle značaj ovakvih sastanaka i redovne koordinacije ove dvije institucije, prije svega u cilju efikasnijeg sprovođenja nadležnosti u dijelu izbora sudija i njihove edukacije, ali i zbog primjena novih metoda obuka, posebno imajući u vidu i uslove izazvane pandemijom Covid 19 u kojima se unazad dvije godine sprovodi edukacija, i načina ujednačavanja metodologije i stalnog progresa shodno praksama evropskih država.