Trodnevni trening za trenere (ToT) u okviru projekta pod nazivom „Borba protiv nelegalnih finansijskih tokova” koji implemetira GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju)

– 5. – 7. jul 2021. godine – Drač, Albanija –  U okviru projekta pod nazivom „Borba protiv nelegalnih finansijskih tokova” koji implemetira GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju), održan je trodnevni trening za trenere (ToT) iz pravosudnih akademija Albanije, Kosova*, Makedonije i Crne Gore. Jedna od komponenti pomenutog projekta podrazumijeva razvoj modela obuka namijenjenih nosiocima pravosudne funkcije na temu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i razvoj obuka za predavače na temu sprečavanja pranja novca, povraćaja imovine i uzajamne pravne pomoćiNa pomenutom treningu g. Entoni Huper, međunarodni ekspert, predstavio je program obuke koji je izrađen uz podršku nacionalnih eksperata (tužilaca iz regiona), od kojih je dobio precizne smjernice u vezi sa nacionalnim zakonodavstvom. Trodnevni kurs obuhvatio je sledeće teme: međunarodna perspektiva – pranje novca i povraćaj imovine; razumijevanje i primjena zakona o sprečavanju pranja novca u kontekstu krivičnog gonjenja; predkrivična zabrana i nalozi za upravljanje u kontekstu krivičnog gonjenja zbog korupcije i pranja novca; pravna profesionalna privilegija; korporativna krivična odgovornost; povraćaj imovine skrivene u preduzeću u kontekstu krivičnog gonjenja; nalozi za oduzimanje nakon presude u kontekstu krivičnog gonjenja zbog korupcije i pranja novca; izvršenje naloga za konfiskaciju nakon presude; međunarodne perspektive – uzajamna pravna pomoć; dobijanje informacija i sprovođenje lokalnih naloga u drugim zemljama; pružanje informacija drugim zemljama i izvršavanje stranih naloga; oduzimanje imovine zasnovane na neosuđivanju. Posredstvom Centra, trening trenera pohađala su tri (3) predstavnika Crne Gore: jedna specijalna tužiteljka, jedna stručna saradnica za ekonomsko-finansijska pitanja u Specijalnom državnom tužilaštvu i jedan sudija Višeg suda u Podgorici.

______________________________________________________________________________________________________________________________

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa, i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.