26. februar 2024. godine, u Podgorici,u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilastvu, započeto sa realizacijom teorijskog dijela Programa inicijalne obuke dvadesetdva kandidata/tkinje za sudije koji su na obuku raspoređeni odlukama Sudskog savjeta br. 01-4692/23 od 21.07.2023. godine i br. 01-107/24 od 12.01.2024. godine i za četiri kandidata/tkinje za državne tužioce koji su na obuku raspoređeni odlukama Tužilačkog savjeta TS br. 698/2023 od 24. novembra 2023. godine.

Prisutne je na početku obuke pozdravila g.đa Ljiljana Lakić, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon čega je sprovedena obuka na temu u okviru modula posvećenom Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama posvećen temi: „Nastanak Savjeta Evrope“. Predavač je gđa Milena Krsmanović Iković, savjetnica Ombudsmana.

Prilikom uvodnog obraćanja Predsjednica Upravnog odbora Centra je istakla da će ova generacija polaznika/ca prvih mjeseci teorijske obuke prolaziti teme iz tkz. Opšteg dijela Programa, koji čine sudijske vještine, vladavina prava, pravo EU i praksa suda u Luksemburgu, te konvencijsko pravo tj. EKLJP i praksa suda u Strazburu), te će nakon toga ostatak Programa biti posvećen temama iz oblasti krivično i građansko materijalnog i procesnog prava. Predavači na Programu će biti istaknuti predstavnici pravosuđa, profesori pravnih nauka, ugledni pravnici i diplominari psiholozi.

Obuci je prisustvovalo petnaest kandidata/tkinja za sudije, četiri kandidata/tkinje za državne tužioce i jedna kandidatkinja za sudiju za prekršaje.