Održana regionalna radionica na temu „Transnacionalni organizovani kriminal i korupcija u kontekstu kriminala u oblasti zaštite životne sredine“

– 31. januar – 1. februar 2024. godine – Dubrovnik/Hrvatska, Kancelarija za razvoj, podršku i edukaciju tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država u partnerstvu sa Biroom Stejt Departmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL Programom), organizovala je regionalnu radionicu na temu „Transnacionalni organizovani kriminal i korupcija u kontekstu kriminala u oblasti zaštite životne sredine“, namijenjenu sudijama, državnim tužiocima, policijskim i finansijskim istražiteljima iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, u cilju unapređenja znanja pravnih praktičara kada je u pitanju borba protiv kriminala u oblasti zaštite životne sredine, kao i korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca. Prvog dana radionice, u fokusu je bilo predstavljanje koncepta ukrštanja kriminala u oblasti zaštite životne sredine, korupcije i transnacionalnog organizovanog kriminala, a potom je, kroz moderiranu diskusiju, bilo riječi o nacionalnim pravnim okvirima u vezi sa borbom protiv kriminala u oblasti zaštite životne sredine, instrumentima za sprovođenje zakona i pravnoj kvalifikaciji povezanih krivičnih djela. Potom su prezentovane istražne tehnike i tužilačke strategije u slučajevima krivičnih djela u oblasti zaštite životne sredine, na primjeru jedne studije slučaja, nakon čega je, takođe kroz studiju slučaja, prezentovana problematika korupcije u energetskom sektoru. Drugog dana na radionici je bilo riječi o razotkrivanju pranja novca u slučajevima kriminala u oblasti zaštite životne sredine, odlukama o optužnici i izricanju kazne, krivičnim djelima u vezi sa otpadom, korporativnoj odgovornosti kada su u pitanju krivična djela u oblasti zaštite životne sredine, vanrednim situacijama i međunarodnoj saradnji. Posredstvom Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, na pomenutoj radionici učestvovao je jedan (1) specijalni tužilac.

________________________________________________________________________________

*Ova oznaka ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.