Regionalna radionica “Profesionalan i efikasan rad javnih izvršitelja i javnih izvršiteljki u Crnoj Gori” – Relevantni standardi i uporedna praksa

– 7. i 8. decembar 2023. godine, u Budvi, održana Regionalna radionica ” Profesionalan i efikasan rad javnih izvršitelja i javnih izvršiteljki u Crnoj Gori” – Relevantni standardi i uporedna praksa. U cilju daljeg jačanja profesionalizma javnih izvršitelja i zaštite ljudskih prava u izvršnom postupku, pomenutu regionalnu radionicu su organizovali Evropska unija i Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici su u saradnji sa Centrom za međunarodnu pravnu saradnju (CILC) iz Holandije, Komorom javnih izvršitelja Crne Gore i Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Ova radionica je okupila više od 70 učesnika i učesnica – sudija i sutkinja, javnih izvršitelja i izvršiteljki, međunarodnih i domaćih pravnih stručnjaka, predstavnika/ca akademske zajednice, advokature, notarske profesije, privrednih subjekata, sudskih vještaka i tumača, te predstavnika Međunarodne unije izvršitelja. 

Na početku, u uvodnom dijelu, učesnicima su se obratili g. Momir Jauković, direktor Direktorata za pravosuđe, Ministarstvo pravde Crne Gore,gđa Lejla Dervišagić, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, g. Vidak Latković, predsjednik Komore javnih izvršitelja Crne Gore, gđa Maja Milošević, direktorica Sekretarijata Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, g. Jos Uitdehaag, konsultant Centra za međunarodnu pravnu saradnju (CILC).

Pod sloganom ovogodišnjeg skupa: executio est finis et fructus legis (crnogorski: izvršenje je cilj i plod zakona), učesnici su razmatrali mogućnosti za poboljšanje djelotvornosti izvršenja i zaštite prava na mirno uživanje imovine. Predstavljene su relevantne preporuke Savjeta Evrope u ovoj oblasti, uz osvrt na recentnu praksu Evropskog suda, kao i Konvenciju o priznavanju i izvršenju stranih sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima, koja će, nakon što bude ratifikovana, omogućiti uzajamno priznanje sudskih odluka između Crne Gore i država članica EU. Radionica je rezultirala nizom predloga od značaja za reviziju Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, na temelju identifikovanih potreba. Osim toga, radionica je omogućila razmjenu iskustava među praktičarima iz različitih jurisdikcija i profesija o izazovima povezanim sa izvršenjem. Kroz primjere iz prakse, predstavljena su iskustva javnih izvršitelja i izvršiteljki iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova*, kako bi se omogućila razmjena znanja i pružio doprinos jačanju profesionalizma izvršitelja i izvršiteljki. Radionica je organizovana u okviru projekta „Osnaživanje odgovornosti u pravosudnom sistemu i unapređenje prava žrtava u Crnoj Gori“ koji predstavlja dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“, u saradnji sa Projektom jačanja sistema izvršenja na Balkanu, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova, a istoj je e prisustvovalo 75 učesnika, od kojih 13 predstavnika sudstva (10 sudija i 3 sudijska svjetnika).