Drugi sastanak Upravnog odbora u okviru regionalnog projekta pod nazivom „Pristup pravosuđu kada su u pitanju žene na Zapadnom Balkanu“

– 07. decembra 2023. godine – Budimpešta/Mađarska, U okviru regionalnog projekta pod nazivom „Pristup pravosuđu kada su u pitanju žene na Zapadnom Balkanu“, organizovan je drugi sastanak Upravnog odbora na pomenutu temu. Članovi Upravnog odbora su predstavnici institucija za obuku u pravosuđu iz zemalja Zapadnog Balkana, a na pomenutom sastanku odobrili su plan aktivnosti za 2024. godinu koje će se baviti izazovima i preprekama sa kojima se žene na Zapadnom Balkanu suočavaju prilikom pristupa pravosuđu. Na sastanku je istaknuto da „na Zapadnom Balkanu partnerstvo i sinergija između Savjeta Evrope i Evropske unije zaista dolazi do izražaja, pri čemu obje pomenute organizacije vezuju iste zajedničke vrijednosti koje se u kontinuitetu promovišu, kao što je slučaj sa pomenutim zajednički programom usmjerenim na pristup pravosuđu kada su u pitanju”. U uvodnom dijelu učesnike su pozdravili gđa Annika Palo, službenica zadužena za politiku Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske Komisije (DG NEAR), dok je moderator na sastanku bila gđa Anca Sandescu, menadžerka projekta, a ujedno i predstavnica Odsjeka za rodnu ravnopravnost Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope. Nakon uvodnih obraćanja predstavnici institucija za obuku u pravosuđu iz zemalja Zapadnog Balkana dali su osvrt na zakonski okvir koji je relavantan za CEDAW i Istanbulsku konvenciju, tj. za rodnu ravnopravnost i zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja, odnosno izmjene koje se tiču legislative kada je u pitanju pomenuta tema, pristup pravosuđu kada su u pitanju žene, kao i informacija o uključenosti u različite projekte koji se bave pomenutom temom. Gđa Anca Sandescu predstavila je relevantne dokumente, očekivane rezultate kao i plan rada za 2024. godinu.U ime Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, sastanku je prisustvovala gđa Marina Radulović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i projekte.

____________________________________________________________________________

*Ova oznaka ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.