1. decembar 2023. godine, u Podgorici, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, a u okviru realizacije teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za kandidate/tkinje za državne tužioce i kandidata/tkinja za sudije Privrednog suda Crne Gore, održana predavanja u okviru drugog dana obuke na I  modulu iz građansko procesnog prava, na teme: Tužba; Vrste tužbi; Sadržina tužbe; Prethodno ispitivanje tužbe i mjere za otklanjanje nedostataka u tužbi; Odgovor na tužbu; Procesno pravni i materijalno pravni prigovori”.  Predavač je gđa Vesna Begović, doskorašnja sutkinja Vrhovnog suda Crne Gore, a modulu je prisustvovalo devetnaest kandidat/tkinja za državne tužioce i troje kandidata/tkinja za sudije Privrednog suda Crne Gore.

Ovime je ujedno započet teorijski dio obuke kandidata za sudije Privrednog suda Crne Gore koji su na obuku raspoređeni odlukama Sudskog savjeta broj 01-4084/23 od 23.06.2023.  (jedna kandidatkinja) i broj 01-7314/23 od 17.11.2023. godine (troje kandidata/tkinja), a koji će se sprovoditi u Centru u trajanju od 44 dana predavanja.

Inače, teorijski dio Programa obuke za ovu grupu kandidata/tkinja, sastoji se od Opšteg dijela (koji čine sudijske i IKT vještine, vladavina prava, pravo EU i praksa suda u Luksemburgu, te konvencijsko pravo tj. EKLJP i praksa suda u Strazburu) i realizuje se kroz 12 dana obuke, te tema iz oblasti građansko – privrednog materijalnog i procesnog prava koji se realizuje kroz 32 dana obuke.

Predavači će biti sudije Vrhovnog i Privrednog suda Crne Gore, ugledni pravnici i diplominari psiholozi.