Radionica: “KRIVIČNOPRAVNI ODGOVOR CRNE GORE PROTIV SKLAPANJA NEDOZVOLJENIH BRAKOVA I EKSPLOATACIJE DJECE U CILJU PROSJAČENJA”

– 28 – 30. jun 2023. godine – Bijela, Kancelarija Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala (UNODC), u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, u okviru projekta „Sprečavanje nekažnjivosti trgovaca ljudima i podrška žrtvama trgovine ljudima u Jugoistočnoj Evropi“ organizovala je radionicu posvjećenu multisektorskom pristupu u sprječavanju i suzbijanju trgovine ljudima u svrhu sklapanja nedozvoljenih brakova i eksploatacije dece u cilju prosjačenja pod nazivom “KRIVIČNOPRAVNI ODGOVOR CRNE GORE PROTIV SKLAPANJA NEDOZVOLJENIH BRAKOVA I EKSPLOATACIJE DJECE U CILJU PROSJAČENJA”. Cilj radionice je jačanje kapaciteta predstavnika policije, tužilaštva i sudova u suprotstavljanju trgovini ljudima u svrhu sklapanja nedozvoljenih brakova i eksploatacije dece u cilju prosjačenja, uz oslanjanje na rezultate aktivnosti koje na tom planu preduzimaju predstavnici svih nadležnih državnih organa, ali i specijalizovanih organizacija civilnog društva. Ključne tematske oblasti direktno korespondiraju sa konačnim preporukama na osnovu nalaza do kojih se došlo kroz pomenuti sprovedeni pregled i analizu odabranih slučajeva trgovine ljudima. Prihvaćena metodologija realizacije programa radionice koncipirana je tako da omogući razmenu znanja stručnjaka koji su se i do sada angažovali u oblasti borbe protiv trgovine ljudima kroz primjenu mjera i radnji iz nadležnosti organa i institucija čiji su dio. Svi učesnici su imali priliku da predstave svoje viđenje konkretnih zadataka, mogućih prepreka i problema u njihovom ostvarivanju i rješenja koja smatraju najdjelotvornijim, a time i da omoguće predstavnicima drugih institucija da, vezano za konkretne situacije, svojim viđenjem konkretne problematike, daju doprinos unaprjeđenju efekata dosadašnje prakse sprječavanja i suzbijanja trgovine ljudima u svrhu sklapanja nedozvoljenih brakova i eksploatacije dece u cilju prosjačenja.

Pored toga, UNODC, kroz izbor teme, vrlo relevantne za ostvarivanje i zaštitu prava ranjivih kategorija stanovništva i davanje mogućnosti da se angažovani predstavnici organa, organizacija i institucija lično upoznaju i da kroz zajednički rad na rješavanju zadataka proisteklih iz odabranih studija slučaja uvide postojeće, ali i definišu moguće oblike i načine saradnje, kreiraju pouzdane pretpostavke unaprjeđenja ukupne efikasnosti borbe protiv trgovine ljudima i potpunije zaštite pojedinaca od eksploatacije u cilju prosjačenja i sklapanja prinudnih brakova.

Ovaj vid aktivnosti, realizuje se kroz kombinovanje i istovremeno prenošenje praktičnih i teorijskih znanja u nastojanju da stvori klima za tzv. „učenje čineći“.

Izlagači na radionici su bili: gđa Vesna Jovićević, UN ekspertkinja za borbu protiv trgovine ljudima, gđa Milenka-Seka Žižić, sutkinja Vrhovnog suda CG, gđa Tijana Šuković, Načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstvo unutrašnjih poslova, g. Marko Brajović, predstavnik Uprave policije – Odsjek za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija, gđa Fana Delija, NVO Centar za romske inicijative i gđa Bojana Bandović, savjetnica u Vrhovnom sudu Crne Gore.Teme o kojima se govorilo na obuci bile su sledeće: Osvrt na krivično djelo trgovina ljudima u cilju sklapanja nedozvoljenog braka i eksploatacije djece u cilju prosjačenja; Odgovorno pravosuđe – krivično djelo trgovina ljudima u cilju sklapanja nedozvoljenog braka i eksploatacije djece u cilju prosjačenja iz perspektive sudova; Saradnja i komunikacija nadležnih organa u borbi protiv trgovine ljudima u svrhu sklapanja nedozvoljenog braka i eksploatacije djece u cilju prosjačenja; Studija slučaja – rad u grupama; Uloga Uprave policije na polju suzbijanja trgovine ljudima i identifikacije žrtava; Kriminal pod velom tradicije – trgovina ljudima u cilju sklapanja nedozvoljenog braka i eksploatacije djece u cilju prosjačenja iz ugla žrtve; Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima; Studija slučaja – rad u grupama, nastavak; Konačan osvrt na slučaj – Prezentacija zaključaka grupa; Prezentacija slučaja iz prakse – trgovina ljudima u cilju eksploatacije djece u cilju prosjačenja; Diskriminacija i krivičnopravna zaštita romske populacije; KRIVIČNOPRAVNI ODGOVOR CRNE GORE U OBLASTI TRGOVINE LJUDIMA – UNODC, April 2022. Radionica je imala devetnaest (19) učesnika, od kojih sedam (7) predstavnika pravosuđa (4 sudija/tkinja i 3 državna tužioca/teljke).