–  17. i 18. novembra 2022. godine – Budva, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u saradnji i u podršku AIRE centra iz Londona, organizovali Radionicu Mreže mladih sudija: „Evropski standardi nezavisnog i nepristrasnog suda; Studije slučaja iz prakse nacionalnih sudova“U uvodnom obraćanju, učesnike skupa su pozdravile Đina Popović, menadžerka projekta, Projekat vladavine prava u Crnoj Gori, AIRE centar, i Tijana Badnjar,sutkinja Osnovnog suda u Podgorici i sekretarka Mreže mladih sudija.

Radionica je u okviru prvog dana, bila podijeljena na dvije sekcije: građansku i krivčnu/prekršajnu sekciju. Miodrag Pešić, predsjednik Upravnog suda Crne Gore, je u okviru građanske sekcije kroz razgovor i diskusiju na teme: Dostavljanje; Preinačenje tužbe; Zaključenje i raskid ugovora” kao i kroz studiju slučaja održao predavanje. Na krivičnoj i prekršajnoj sekciji predavači su bili Nenad Vujanović, sudija Osnovnog suda u Podgorici, koji je imao izlaganje praćeno diskusijom na temu: “Slobodna ocjena dokaza i pravno nevaljani dokazi u krivičnom i prekršajnom postupku” , kao o Rade Ćetković, sudija Osnovnog suda u Podgorici, čija tema je bila: “Izricanje i opoziv uslovne osude”

Drugog dana, obije sekcije prisustvovale su predavanju Mirjane Lazarove Trajkovski, sutkinje Vrhovnog suda Sjeverne Republike Makedonije i prethodne sutkinje Evropskog suda za ljudska prava, na temu: “Nepristrasnost i nezavisnost suda u svjetlu Evropske konvencije – osnovni principi i najznačajnije presude Evropskog suda”, nakon čega su učesnici radionice imali priliku da razgovaraju sa psihološkinjom dr. Radmilom Stupar-Đurišić na temu: “Stres i tehnike borbe sa stresom”.

Učesnici radionice su bili članovi Mreže mladih sudija, a prisustvovalo je 19 sudija/tkinja osnovnog suda i 8 kandidata/tkinja za sudije za prekršaje.