Regionalni sastanak “Uloga tužilaca u krivičnopravnom odgovoru na ilegalnu trgovinu vatrenim oružjem”

– 09. – 10. novembar 2022. godine, Beograd, Srbija – Kancelarija Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala (UNODC) kroz Globalni program za vatreno oružje (GFP) organizovala je regionalni sastanak “Uloga tužilaca u krivičnopravnom odgovoru na ilegalnu trgovinu vatrenim oružjem”. Cilj sastanka je bio razmatranje uloge tužilaca u krivičnopravnom odgovoru na ilegalnu trgovinu vatrenim oružjem i utvrđivanje mjere za njeno jačanje. Konkretnije, razmotrile su se procesne nadležnosti tužilaca i identifikovali izazovi sa kojim se susreću. Posebna pažnja je bila posvećena razmjeni informacija između tužilaca i istražitelja, sudskoj praksi, spornim pravnim pitanjima, kao i primjeni posebnih dokaznih radnji.

Učesnici sastanka su imali priliku da diskutuju o mjerama koje bi mogle da pomognu tužiocima u svakodnevnom radu, kao što su obuke usmjerene na predmete koji se odnose na vatreno

oružje, saradnja sa institucijama za ibuku u pravosuđu pri sprovođenju obuka za tužioce i jačanje saradnje između tužilaca, policije i carine. Razmatrala su se i potencijalna rešenja za dalje unaprjeđenje relevantnih odredbi materijalnog i procesnog krivičnog zakonodavstva.

UNODC GFP je takođe predstavio Vodič za istragu i gonjenje krivičnih djela vezanih za vatreno oružje i ukazao na opcije za njegovo prilagođavanje domaćem pravnom sistemu i moguću upotrebu od strane institucija za obuku u pravosuđu. Delegacija iz Crne Gore je imala devet (9) predstavnika: 4 državna tužioca, 2 predstavnika Uprave policije, predsjednica Upravnog odbora Centra, sutkinja Vrhovnog suda koja je ujedno i predsjednica Programskog savjeta Centra i načelnica Odjeljenja za kontinuiranu obuku Sekretarijata Centra. U ime Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu regionalnom sastanku prisustvovale su: Ljiljana Lakić, predsjednica Upravnog odbora Centra i Maša Adžić, načelnica Odjeljenja za kontinuiranu obuku Sekretarijata Centra.