Završna konferencija projekta ‘’Sloboda izražavanja i sloboda medija u jugoistočnoj Evropi (JUFREX2)

– 20. oktobar 2022. godine – Budva, održana Završna konferencija projekta ‘’Sloboda izražavanja i sloboda medija u jugoistočnoj Evropi (JUFREX2). Zajednička akcija Evropske unije/Saveta Evrope ‘’Sloboda izražavanja i sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREKS)’’ je zamišljena da promoviše slobodu izražavanja i slobodu medija u Jugoistočnoj Evropi u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je ugrađen u „Horizontalni instrument za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ i snažno je povezan sa šest JUFREKS akcija specifičnih za korisnike u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Završna konferencija o slobodi izražavanja i slobodi medija u Jugoistočnoj Evropi okupila je glavne partnere i korisnike regionalne komponente akcije HF JUFREKS (pravne profesionalce i njihove institucije za obuku, policajce, predstavnike medijskih regulatora i udruženja novinara). U prvom dijeli održane su u dvije paralelne sesije koje su bile namijenjene regionalnoj konferenciji pravnih stručnjaka i predstavnika regulatora:  Sesija I: 3 Regionalna konferencija za pravne stručnjake – Trendovi i problemi odgovornosti medija i korisnika za sadržaje trećih lica na internet sajtovima i platformama; Sesija II: 3. Regionalna konferencija regulatornih organa – Mehanizmi ko-regulacije za suzbijanje štetnog sadržaja na mreži. Učesnici su razgovarali o ključnim izazovima u implementaciji relevantnih evropskih standarda.

U popodnevnim časovima održan je poslednji sastanak Upravnog odbora projekta. Na sastanku se razgovaralo i analiziralo iskustvo stečeno tokom implementacije JUFREKS 2,  sa ciljem da se identifikuju otvoreni izazovi i potrebe koje bi mogle biti predmet naredne faze akcije, koja se očekuje da počne 2023. godine. Sastanak je bio otvoren za učešće i doprinos svih učesnika dvije konferencija održanih u jutarnjem dijelu.

Ispred Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu na Završnoj konferenciji je učestvovala gđa Maja Milošević, direktorica Sekretarijata Centra i g. Armin Selmanović, državni tužilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i obučeni trener u okviru JUFREX2 projekta. Na sastanku Upravnog odbora gđa Milošević se osvrnula na sve aktivnosti koje je Centar, kao korisnik JUFREX2 projekta, sproveo, kao i na to koje aktivnosti bi trebale biti obuhvaćene u sledećoj fazi projekta.