Seminar pod nazivom: Novac od droge, povraćaj imovine proistekle iz kriminalnih aktivnosti, uporedni pogledi Francuska/Zapadni Balkan i Istočni Mediteran

11. i 13. oktobra 2022. godine, u Beogradu/Republika Srbija, u saradnji Ministarstva pravde Francuske, Francuske ambasade u Srbiji i Misije za borbu protiv droga i zavisnog ponašanja (MILDECA), organizovan seminar pod nazivom: Novac od droge, povraćaj imovine proistekle iz kriminalnih aktivnosti, uporedni pogledi Francuska/Zapadni Balkan i Istočni Mediteran, na kome je kao predstavnik Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu prisustvovala g.đa Marina Pejović, načelnica Odjeljenja za inicijalnu obuku.

Seminar je pohađalo oko 80 učesnika i to predstavnika državnih tužilaštava, institucija za obuku u pravosuđu i policija iz 9 zemalja učesnica, u cilju razmjene dobrih praksi, te iznalaženja metoda unapređenja pravosudne saradnje između država u cilju zapljene nelegalno stečene imovine, posebno one prostekle iz trgovine narkoticima.

Crnogorska iskustva u radu, a u okviru panela pod nazivom “Zapljena i konfiskacija nelegalne imovine proistekle iz trgovine narkoticima / pokretna i nepokretna imovina”, predstavio je g.din Zoran Vučnić, specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Tokom ovog veoma dobro organizovanog seminara, mogla su se čuti iskustva u radu oficira za vezu, predstavnika državnih tužilaštava (uglavnom specijalnih tužilaca) Francuske, Moldavije, Bugarsjke, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i dr., ali i francuska iskustva u radu agencija poput TRACFIN-a, SELEC-a, MILDECA, PIAC-a, SEJF-a, EUROJUST-a.