REALIZOVAN TEORIJSKI DIO PROGRAMA INICIJALNE OBUKE KANDIDATA ZA SUDIJU PRIVREDNOG SUDA CRNE GORE

30. septembar 2022. godine, u Podgorici, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilastvu, a u okviru realizacije teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za kandidate/tkinje za sudije, održana predavanja u okviru trećeg dana obuke na III modulu iz građanskog prava čije teme su: Donošenje presude; vrste presude; sastav i pisana izrada prvostepene presude, a predavač je g.đa Radojka Nikolić, sutkinja Vrhovnog suda Crne Gore. Modulu je prisustvovalo dvanaest kandidata/tkinja za sudije osnovnih sudova i kandidat za sudiju Privrednog suda Crne Gore.

Ovime je ujedno realizovan teorijski dio Programa inicijalne obuke polaznika koji je Odlukom Sudskog savjeta br. 01-1662/22 od 10.03.2022. godine izabran za kandidata za sudiju Privrednog suda Crne Gore, te raspoređen na inicijalnu obuku u ukupnom trajanju od šest mjeseci (od čega 40 časova mjesečno teorijske obuke u Centru).

Navedena teorijska obuka je, počev od 4. aprila 2022. godine do 30. septembra 2022. godine, sprovedena kroz jedanaest modula obuke, odnosno 42 dana obuke od po šest časova po danu obuke.

Od pređene materije, sedam modula obuke je bilo na teme iz građansko-privrednog prava, dok su ostala četiri modula obuke obuhvatili tkz. opšte teme i to: vladavinu prava i funkcionisanje pravosudnog sistema, pravo EU, Evropsku konvenciju o ljudskm pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, te sudijske vještine.

Uz posebnu zahvalnost na profesionalnom odnosu tokom obuke, posvećenosti procesu učenja, strpljenju i prilagodljivosti, koristimo priliku da Nemanji Popoviću, polazniku ovoga Programa još jednom poželimo svu sreću u daljoj karijeri.

Takođe, želimo da se predavačima angažovanim na Programu zahvalimo što su se odazvali pozivu Centra i doprinijeli realizaciji istog.