Završna konferencija zajedničkog regionalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku – faza II”

–  27. – 28. septembar 2022. godine – Budva/Crna Gora, na regionalnoj završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku. Napori vlasti u reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija, kao i unapređenju regionalne saradnje, od ključnog su značaja za poboljšanje života ljudi na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Podrška Evropske unije i Savjeta Evrope u procesima reforme u ovim oblastima bila je dragocjena, pri čemu obje organizacije ostaju posvećene saradnji sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. To su bile neke od ključnih poruka na regionalnoj, dvodnevnoj konferenciji u Budvi, na kojoj su prezentovani rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope  „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022. Program Evropske unije i Savjeta Evrope osmišljen je kao zajednička inicijativa kojom se pruža podrška korisnicama sa Zapadnog Balkana i u Turskoj, na putu usklađivanja sa evropskim standardima u ključnim programskim oblastima. Druga faza programa, koja se sprovodi od maja 2019. do kraja 2022. godine, obuhvatila je projekte u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, kao i Turskoj. U uvodnom dijelu učesnike su pozdravili g. Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, NJ.E. Oana-Kristina Popa, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i g. Christos Giakoumopoulos, generalni direktor za ljudska prava i vladavinu prava, Savjet Evrope. Nakon uvodnih obraćanja uslijedile su paralelne tematske sesije: Sesija 1 – Sprovođenje pravde, moderator: g. Frank Power, šef Kancelarije Savjeta Evrope u Prištini; Sesija 2 – Borba protiv korupcije, organizovanog i ekonomskog kriminala, moderator: g. Tobias Flessenkemper, šef Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu; Sesija 3 – Borba protiv diskriminacije i zaštita prava ranjivih društvenih grupa, moderatorka: gđa Bojana Urumova, šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini ; Sesija 4 – Sloboda izražavanja i sloboda medija, moderatorka: gđa Jutta Gützkow, šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Tirani i na kraju prvog dana održana je Plenarna sesija sa zaključcima sa paralelnih sesija. Drugog dana predstavljen je doprinos programa Horizontal Facility II reformskim procesima institucija korisnica: konkretni rezultati nakon četiri godine implementacije i trenutna situacija u ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 i 24. U ime Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu završnoj konferenciji je prisustvovala načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju, u svojstvu HELP fokal tačke.

*Ova oznaka ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.