REALIZOVAN TEORIJSKI DIO PROGRAMA INICIJALNE OBUKE ZA JEDANAEST KANDIDATA/TKINJA ZA SUDIJE OSNOVNOG SUDA

–  21. septembar 2022. godine, u Podgorici, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, a u okviru realizacije teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za kandidate/tkinje za sudije, održana predavanja u okviru drugog dana obuke na modulu XIV iz krivično materijalnog prava čije teme su: Krivična djela protiv bezbjednosti računarskih podataka, a predavač je g.đa Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Modulu je prisustvovalo dvadesetjedan kandidata/tkinja za sudije osnovnih sudova.

Ovime je ujedno realizovan teorijski dio Programa inicijalne obuke za grupu polaznika/ca koja je odlukama Sudskog savjeta broj 01-2275/21 od 2.04.2021. godine i broj 01-3807/21 od 31.05.2021. godine izabrana za kandidate/tkinje za sudije osnovnih sudova, te raspoređena na inicijalnu obuku u ukupnom trajanju od osamnaest mjeseci (šest mjeseci teorijske obuke, a dvanaest mjeseci praktične obuke).

Navedena teorijska obuka je, počev od 16. septembra 2021. godine sprovedena kroz preko trideset modula obuke, odnosno 128 dana obuke od po šest časova po danu obuke.

Od pređene materije, šest modula je bilo iz krivičnoprocesnog prava, pet iz građanskoprocesnog, deset modula obuke iz krivičnomaterijalnog prava i šest mula iz građanskomaterijalnog prava, dok su ostala četiri modula obuke obuhvatili tkz. opšte teme i to: vladavinu prava i funkcionisanje pravosudnog sistema, pravo EU, Evropsku konvenciju o ljudskm pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, te sudijske vještine.

Uz posebnu zahvalnost na profesionalnom odnosu koji su imali tokom obuke, spremnosti da se prilagode novim tehnologijama i metodologijama obuke, te izuzetnom strpljenju i posvećenosti procesu učenja, koristimo priliku da polaznicima ovoga Programa još jednom poželimo svu sreću u daljoj karijeri, a predavačima angažovanim na Programu da zahvalimo što su se odazvali pozivu Centra i doprinijeli realizaciji.