REALIZOVAN TEORIJSKI DIO PROGRAMA INICIJALNE OBUKE ZA DEVET KANDIDATA/TKINJA ZA SUDIJE PREKRŠAJNOG SUDA

11. jul 2022. godine, u Podgorici, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilastvu, a u okviru teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za kandidate/tkinje za sudije za prekršaje, održan četvrti dan obuke u okvirušestog (VI) modulakoji se tiče postupanja prema maloljetnicima u prekršajnom postupku, a na konkretniju temu: «Forenzčki intervju». Predavač je g.đa Danka Ivanović Đerić, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a obuci je prisustvovalo osam kandidata/tkinja za sudiju za prekršaje.

Ovime je ujedno realizovan teorijski dio Programa inicijalne obuke za grupu polaznika/ca koja je  Odlukom Sudskog savjeta br. 01-7615/21 od 2.11.2021. godine izabrana za kandidate/tkinje za sudije za prekršaje, te raspoređena na inicijalnu obuku u ukupnom trajanju od devet mjeseci (od čega tri mjeseca teorijske obuke, a šest mjeseci praktične obuke ).

Navedena teorijska obuka je, počev od 17. januara 2022. godine, realizovana kroz 10 modula obuke, odnosno 60 dana teorijske obuke.

Od pređene materije, šest modula obuke je bilo na teme iz prekršajnog prava, dok su ostala četiri modula obuke obuhvatili tkz. opšte teme i to: vladavinu prava i funkcionisanje pravosudnog sistema, pravo EU, Evropsku konvenciju o ljudskm pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, te sudijske vještine.

Uz posebnu zahvalnost na profesionalnom odnosu koji su imali tokom obuke, spremnosti da se prilagode novim tehnologijama i metodologijama obuke, te izuzetnom strpljenju i posvećenosti procesu učenja, koristimo priliku da polaznicima ovoga Programa još jednom poželimo svu sreću u daljoj karijeri, a predavačima angažovanim na Programu da zahvalimo što su se odazvali pozivu Centra i doprinijeli realizaciji.