Međunarodni Program obuke na temu: Savremena pitanja u oblasti ljudskih prava

23. – 27. maja 2022. godine, u Antaliji, Turska, Pravosudna akademija Turske (JAT) u saradnji sa TIKA – Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju organizovala je međunarodni Program obuke na temu: SAVREMENA PITANJA U OBLASTI LJUDSKIH PRAVA. Učesnici ovog Programa su bili predstavnici iz devet država članica Mreže institucija za obuku u pravosuđu Jugoistočne Evrope (SEE JTI),a isti su imali priliku da slušaju predavanja na konkretnije teme: Zaštita ljudskih prava izvan nacionalnih okvira (Prof. dr Necmi YÜZBAŞIOĞLU, Univerzitet u Galatasaraju); Istorijski razvoj ljudskih prava (Dr Mehmet ÇATLI, Univerzitet društvenih nauka u Ankari); Pravo na pravično suđenje (Hikmet Murat AKKAYA, sudija izvjestilac, Ustavni sud Republike Turske); Pravo na slobodu i bezbjednost (Elif ÇELIKDEMIR ANKITCI, sudija izvjestilac, Ustavni sud Republike Turske); Aktuelna pitanja u sudskim postupcima pred ESLJP (Ivana JELIĆ, sudija, Evropski sud za ljudska prava); Pravo na imovinu (Olcay ÖZCAN, sudija izvjestilac, Ustavni sud Republike Turske); Pravo na slobodu izražavanja (Prof. dr Nataša GABER DAMJANOVSKA, direktorka Akademije sudija i javnih tužilaca Sjeverne Makedonije); Pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života (Dr Sezen Kama IŞIK, Istanbul Univerzitet Medeniyet). Trećeg dana Programa, održano je takmičenje timova zemalja učesnica sastavljenih od po tri kandidata za sudije/državne tužioce, koji su pripremili tridesetominutne prezentacije na temu sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na odabrane relevantne slučajeve iz prakse.

Isto tako, boravak u Antaliji bio je prilika da se sastanu predsjednik Pravosudne akademije Turske, g.din Muhitin Özdemir i predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, g.đa Ljiljana Lakić, te da održe sastanak na kome su definisani dalji koraci saradnje između Centra i Pravosudne akademije Turske (JAT). S tim u vezi, najavljeno je da će JAT izraditi program obuke za zemlje regiona Zapadnog Balkana i Turske, a na teme iz specifičnih oblasti krivičnog prava, u kojima će imati priliku da učestvuju praktičari iz pravosuđa pomenutih zemalja, a dogovoreno je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između ove dvije institucije za obuku.

Pomentim događajima, pored predsjednice UO Centra, ispred Centra su prisustvovale i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i načelnica Odjeljenja za inicijalnu obuku. Što se ostalih zemalja učesnica tiče, pored Turske i Crne Gore, Programu su prisustvovali predstavnici Rumunije, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova*.

____________________________________________________________________

*Ova oznaka ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.