Radionica na temu : ”Etička i disciplinska odgovornost sudija i državnih tužilaca’’

– 15. i 16. mart 2022. godine, u Podgorici, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u saradnji i uz podršku Programske kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici organizovao radionicu na temu: ”Etička i disciplinska odgovornost sudija i državnih tužilaca’’. Radionica je organizovana u hibridnom formatu (dio učesnika je bio u sali gdje se organizovala radionica, a dio učesnika je radionicu pratilo onlajn) i bila je namijenjena predstavnicima sudova i državno-tužilačke organizacije, a realizovana je se u sklopu projekta “Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori “ koji predstavlja dio zajedničkog programa Savjeta Evrope i Evropske unije “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II 2019. – 2022”. Uuvodnom dijelu radionice, ispred organizatora, učesnicima su se obratile gđa AnnaYeghiazaryan, projektna koordinatorka,  Odjeljenje za reformu sektora pravosuđa, Generalni direktorat za ljudska prava i vladavinu prava, Savjet Evrope, gđa Evgenia Giakoumopoulou, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici i gđa Ljiljana Lakić, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Prvog dana radionice, učesnici su bili sudije. Predavači su bili domaći i regionalni stručnjaci: g. Đuro Sessa, sudija Vrhovnog suda Republike Hrvatske, predsjednik Evropske asocijacije sudija i prvi potpredsjednik Međunarodne asocijacije sudija, gđa Hasnija Simonović, sutkinja Vrhovnog suda Crne Gore i članica Komisije za Etički kodeks sudija, gđa Ana Perović Vojinović, sutkinja Upravnog suda Crne Gore i članica Sudskog savjeta i g. Omer Hadziomerović, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji i predsjednik Etičkog odbora Visokog saveta sudstva koji su govorili o sledećim temema:Međunarodni i evropski standardi profesionalne etike sudija – uporedna iskustva i osvrt na praksu Evropskog suda za ljudska prava; Primjeri iz prakse u oblasti etičke odgovornosti sudija u Crnoj Gori; Disciplinska odgovornost sudija u zakonodavnom okviru i praksi u Crnoj Gori; Etička i disciplinska odgovornost sudija u Republici Srbiji – iskustva iz prakse. Radionici je prvog dana prisustvovalo ukupno57 sudija (36 sudija je radionicu pratilo onlajn i 21 uživo).

Drugog dana radionice, učesnici su bili državni tužioci. Predavači su bili  g. Veselin Vučković, doskorašnji državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu u penziji, gđa Tamara Mirović, zamjenica Republičkog javnog tužioca i predsjednica Etičkog odbora Državnog veća tužilaca Srbije i gđa Katarina Kljajević, rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju. Konkretnije teme o kojima se govorilo i diskutovalo drugog dana radionice bile su sledeće: Etika tužilačke profesije u zakonodavnom okviru i praksi u Crnoj Gori; Etička odgovornost državnih tužilaca i primjena etičkih načela u praksi – iskustva Republike Srbije; Disciplinska odgovornost državnih tužilaca: disciplinski postupak, disciplinske sankcije i praksa u Crnoj Gori. Radionici je drugog dana prisustvovalo ukupno 15 državnih tužilaca (8 državnih tužilaca je radionicu pratilo uživo i 7 onlajn).