Potpisan  Memorandum o saradnji između Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i NVO Organizacije za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM CG

– 22. februar 2022. godine – Podgorica, u prostorijama Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, gđa Liljana Lakić, predsjednica Upravnog odbora Centra i g. Vasilije Raičević, izvršni direktor PAM CG, potpisali su Memorandum o saradnji između Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i NVO Organizacije za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM CG.

Cilj potpisivanja Memoranduma je uspostavljanje saradnje na polju organizovanja i sprovođenja obuka iz oblasti autorskog i srodnih prava, sa posebnim akcentom na prava autora muzike i ulogu i značaj kolektivne organizacije za zaštitu prava autora muzike.

Potpisivanju Memoranduma se pristupilo polazeći od više činjenica, a to su: da kulturni razvoj zajednice u mnogome zavisi od razvoja autorskog i srodnih prava, koji je uslovljen njihovom efikasnom zaštitom; da je za pravilno razumijevanje, primjenu, i s tim u vezi, zaštitu autorskog i srodnih prava potrebno da sudije i državni tužioci raspolažu odgovarajućim specijalističkim znanjima iz navedenih oblasti koja se stiču, održavaju i unaprjeđuju putem obuka; da  Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu organizuje i sprovodi obuke za sudije i državne tužioce; kao i zajedničke posvećenosti strana potpisnica sticanju, održavanju i unaprjeđivanju znanja i vještina sudija, državnih tužilaca i drugih pravnih stručnjaka iz oblasti autorskog i srodnih prava, naročito iz oblasti autorskih prava muzike i uloge i značaja kolektivne organizacije za zaštitu prava autora muzike.