AIRE centar i RAI organizovali onlajn seminar na temu: „O standardima i praksi oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom”

– 7. februar 2022. godine – Centar za pružanje pravne pomoći u pogledu zaštite ljudskih prava u Evropi (AIRE centar) i Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) organizovali su tročasovni onlajn seminar na temu: „O standardima i praksi oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom“.  Seminar je organizovan u okviru regionalnog projekta pod nazivom „Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje po pitanju povraćaja imovine’’, koji se implementira uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i obuhvata pravosudne sisteme Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*[1], Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. U uvodnom obraćanju učesnicima se obratila gđa Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, a predavači na ovom onlajn  seminaru bili su: gđa Radmila Dragičević Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, g. Miloš Šoškić, specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore i g. Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Teme su bile sledeće: značaj trajnog oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog djela, sa osvrtom na iskustva iz sudske prakse; identifikovanje i trajno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću;međunarodni i domaći standardi za prošireno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog djela; diskusija i zaključne napomene. Posredstvom Centra, a na traženje organizatora da poziv bude upućen kadnidatima za sudije/tužioce, na ovom onlajn seminaru učestvovalo je (6) šest kandidata za sudije osnovnog suda i (5) pet kandidata za sudije za prekršaje.


* * Ova oznaka je bez prejudiciranja statusa, i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.