Održan sastanak sa predstavnicama Tužilačkog savjeta i Sekretarijata Tužilačkog savjeta

  • 3. decembar 2021. godine, Predsjednica Upravnog odbora Centra, gđa Ljiljana Lakić i načelnica Odjeljenja za inicijalnu obuku, gđa Marina Pejović održale su sastanak sa članom Tužilačkog savjeta g. đom Tanjom Begović, državnom tužiteljkom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i sekretarkom Sekretarijata Tužilačkog savjeta, gđom Tatjanom Topalović.

Sagovornice su se na sastanku najprije osvrnule na dosadašnju saradnju, te razmijenile mišljenja o realizovanim aktivnostima, posebno kada je u pitanju obuka kandidata/tkinja za državne tužioce.

Tokom sastanka se govorilo o ranije raspisanim oglasima za popunjavanjanje slobodnih tužilačkih mjesta (četiri oglasa), zatim o raspisanom oglasu za deset novih kandidata/tkinja za osnovne državne tužioce, te o Planu slobodnih tužilačkih mjesta za period od dvije godine koji će biti utvrđen tek nakon što se izaberu članovi Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

U konačnom, razmijenjena su mišljenja o potrebama za obukom članova Tužilačkog savjeta, naročito kada je u pitanju primjena Kodeksa tužilačke etike, etička odgovornost državnih tužilaca, povreda Kodeksa tužilačke etike, te disciplinska odgovornost državnih tužilaca i primjena etičkih i disciplinskih standarda.

Sastanak je nastavak uspostavljene prakse organizovanja periodičnih sastanka sa ciljem kontinuiranog unaprjeđenja saradnje i prevazilaženja izazova u radu.