Informativna sesija posvećena održavanju 10-te Konferencije Međunarodne organizacije za obuku u pravosuđu (IOJT)

– 1. novembar 2021. godine – Međunarodna organizacija za obuku u pravosuđu (IOJT- International Organization for Judicial Training) u saradnji sa Nacionalnim institutom za pravosuđe (NJI) Kanade, organizovali onlajn uvodnu/informativnu sesiju vezanu za održavanje 10-te Konferencije IOJT koja se planira održati naredne godine, od 30. oktobra do 3. novembra 2022. godine, u Otavi, Kanada.

Međunarodna organizacija za obuku u pravosuđu (IOJT) osnovana je 2002. godine, u cilju promocije vladavine prava i podrške u radu pravosudnih obrazovnih institucija širom svijeta. Svoju misiju ostvaruje kroz međunarodne i regionalne konferencije, kao i druge razmjene koje pružaju mogućnost sudijama i pravosudnim edukatorima da razgovaraju o strategijama za uspostavljanje i razvoj centara za obuku, dizajniranju efektivnih nastavnih planova i programa, dodatnih razvojnih kapaciteta i unaprjeđenju metodologije nastave. IOJT je volonterska, neprofitna organizacija i oslanja se na napore i dobru volju svojih članova. Ima 125 institucija članica iz 77 zemalja.  Dvogodišnje konferencije IOJT-a obično privuku oko 300 učesnika tj. sudija, tužilaca, edukatora u pravosuđu, akademika i drugih učesnike koji su uključeni u pravosudnu obuku.

Vebinar je imao za cilj da upozna institucije članice sa radom i planovima koji su u toku za IOJT 2022, kao i razmjenu mišljenja o oblikovanju dinamičnog dnevnog reda konferencije koja je značajan resurs u smislu proširenja znanja u pravosudnoj obuci. U zavisnosti od zdravstvenih uslova, Upravni odbor IOJT-a planira da se konferencija održi uživo i da će podstaći živu razmjenu ideja o pitanjima od ključnog značaja za edukatore u pravosuđu. Tema IOJT Konferencije 2022. biće: Efektivno pravosudno obrazovanje: razumevanje ranjive populacije društva. Kroz istraživanje ove teme, učesnici će razgovarati o tome kako pravosudni edukatori mogu na najbolji način da služe građanima svoje zemlje odgovarajući na potrebe onih koji su najranjiviji na osnovu pola, rase, seksualne orijentacije, siromaštva i drugih faktora. Takođe, djelovi programa će biti posvećeni trgovini ljudima, efektima pandemije na ranjive kategorije, rodno zasnovano nasilje i dr.. Konferencija će se sastojati od kombinacije panela i radionica i ovaj format će maksimizirati mogućnosti za razmjenu novih ideja, kao i diskusiju o efektivnoj pedagogiji, dizajnu programa, određenih oblasti prava i, što je još važnije, razvoju alata zasnovanih na praktičnim vještinama koje učesnici mogu primijeniti u svojim zemljama. Ispred Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, koji je član IOJT više od 10 godina, vebinaru je prisustvovala gđa Maja Milošević, v. d. direktorica Sekretrarijata Centra.