Inicijalni sastanak Mreže mladih sudija

25. oktobar 2021. godine – Podgorica, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u saradnji sa AIRE Centarom iz Londona – Centar za pružanje pravne pomoći u pogledu zaštite ljudskih prava u Evropi (The AIRE Centre – Advice on Individual Rights in Europe), uz podršku Vlade Velike Britanije, organizovali inicijalni sastanak Mreže mladih sudija. Zajednička saradnja sa AIRE Centrom u organizaciji obuka posvećenih promociji Evropske konvencije o ljudskim pravima, je otišla korak dalje, kroz ideju da se sudijama koji se nalaze na početku karijere, pruži dodatni izvor znanja i podrške, formiranjem mreže mladih sudija tj. sudija izabranih po novom sistemu izbora.

Primarni cilj sastanka bio je da se označi početka rada Mreže mladih sudija, predstave osnovne ideje o Mreži, ciljevi i metodi rada. Njen osnovni zadatak je da pruži progresivnu platformu za povezivanje i učenje, u čijem fokusu će biti primjena i vrijednosti Evropske konvencije o ljudskim pravim, kao i druge vještine od značaja za uspješno obavljanje sudijske funkcije, sudijama koji se nalaze na početku karijere.

Skup su otvorile gđa Biljana Brightwaite, direktorka Programa za Zapdni Balkan AIRE Centra i gđa Ljiljana Lakić, Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Nakon uvodnog obraćanja od strane organizatora gđa Tijana Badnjar, sekretarka Mreže mladih sudija je predstavila program rada Mreže mladih sudija, a Prof. dr Ivana Jelić, sudija Evropskog suda za ljudska prava, je putem video linka govorila na temu značaja primjene Evropske konvencije za rad mladih sudija. Nakon izlaganja uslijedila je diskusija gdje su učesnici dali svoje predloge o načinu na kojem se mogu iskoristiti potencijali ove Mreže, kako bi im ista zaista pomogla u radu i unaprjeđenju znanja u odnosu na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i praksu Evropskog suda za ljudska prava. Skupu je prisustvovalo 15 sudija (6 sudija osnovnih sudova, 7 sudija sudova za prekršaje i 2 kandidata za sudije).