Započeta realizacija teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za trinaest kandidata/tkinja za sudije osnovnih sudova

16. septembar 2021. godine, u Podgorici, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilastvu, započeto sa realizacijom teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za trinaest kandidata/tkinja za sudije osnovnih sudova, koji su na obuku upućeni odlukama Sudskog savjeta br. 01-2275/21 od 02.04.2021.godine, br. 01/3807/21 od 31.05.2021.godine i br. 01-5365/21 od 03.08.2021.godine.

Prisutne je na početku obuke pozdravila g.đa Ljiljana Lakić, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon čega je sprovedena obuka na temu »Opseg konvencijskog prava – čl. 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima po pitanju ratione materiae, ratione personae, ratione territorae i ratione temporis«, a predavač je g.đa Mirjana Popović, sutkinja Višeg suda u Podgorici.

Prilikom uvodnog obraćanja Predsjednica Upravnog odbora Centra je istakla da će ova generacija polaznika/ca prvih četrdeset dana teorijske obuke prolaziti teme iz tkz. Opšteg dijela Programa, koji čine sudijske vještine, vladavina prava, pravo EU i praksa suda u Luksemburgu, te konvencijsko pravo tj. EKLJP i praksa suda u Strazburu), te će nakon toga ostatak Programa biti posvećen temama iz oblasti krivično i građansko materijalnog i procesnog prava. Predavači na Programu će biti istaknuti predstavnici pravosuđa, profesori pravnih nauka, ugledni pravnici i diplominari psiholozi.