Realizovan teorijski dio Programa inicijalne obuke za osam kandidata/tkinja za sudije

– 22. jun 2021. godine, u Podgorici, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilastvu, a u okviru realizacije teorijskog dijela Programa inicijalne obuke za osam kandidata/tkinja za sudije, održano predavanje iz krivičnog modula (VI) čije teme su: Presuda; Pravni ljekovi.

Ovime je ujedno realizovan teorijski dio Programa inicijalne obuke za ovu grupu polaznika/ca, koja je Odlukama Sudskog savjeta br. 01-4457/19-12 od 12.07.2019. godine i br. 01-2275/21 od 2.04.2021. godine izabrana za kandidate/tkinje za sudije u osnovnim sudovima na nivou Crne Gore, te raspoređena na inicijalnu obuku u ukupnom trajanju od 18 mjeseci (teorijski dio obuke u trajanju od šest mjeseci i praktični dio obuke u trajanju od dvanaest mjeseci).

Navedena teorijska obuka je, počev od 21. oktobra 2019. godine, sprovođena kroz 30 modula obuke, odnosno 128 dana obuke. Od pređene materije, petnaest modula obuke je bilo na teme iz krivično procesnog i materijalnog prava, jedanaest modula obuke iz građansko procesnog i materijalnog prava, a četiri modula obuke iz tkz. opštih tema i to: vladavine prava i funkcionisanja pravosudnog sistema, prava EU, Evropske konvencije o ljudskim pravima, te sudijskih i tužilačkih vještina.

Uz posebnu zahvalnost na profesionalnom odnosu koji su imali tokom obuke, spremnosti da se prilagode novim tehnologijama i metodologijama obuke, te izuzetnom strpljenju i posvećenosti procesu učenja u novonastalim okolnostima koje je diktirala pandemija COVID 19, koristimo priliku da polaznicima ovoga Programa još jednom poželimo svu sreću u daljoj karijeri, a predavačima angažovanim na Programu da zahvalimo što su se odazvali pozivu Centra i doprinijeli realizaciji.