Virtuelna studijska posjeta u organizaciji američkog Nacionalnog udruženja žena sudija (NAWJ)

– 4. jun 2021. godine – Američko Nacionalno udruženje žena sudija (NAWJ) i Međunarodna federacija za mir i održivi razvoj (IFPSD) organizovali su treći godišnji „Dan u Ujedinjenim nacijama“, koji je osmišljen kao virtuelna studijska posjeta. Tema ovogodišnje virtuelne studijske posjete bila je „Napredovanje i zaostajanje: Postizanje punog osnaživanja žena tokom globalne pandemije izazvane virusom COVID-19“. Posredstvom Centra, u ovoj virtuelnoj studijskoj posjeti učestvovala je sutkinja Višeg suda u Podgorici.

Protekla godina je bila obilježena neobičnim izazovima sa kojima su se žene i druga ranjiva populacija suočavali na svakodnevnom nivou širom svijeta. Koorganizatorke u Američkom nacionalnom udruženu žena sudija, pukovnica Linda Murnane i gđa Lisa Walsh, kao i koorganizatorka i osnivač Međunarodne federacije za mir i održivi razvoj, gđa Salwa Kader, članica i podržavateljka Američkog nacionalnog udruženja sudija, predstavile su ovogodišnji program koji ima za cilj da spoji međunarodnu diplomatsku zajednicu i međunarodno pravosuđe, kako bi se diskutovalo o zajedničkim problemima sa kojima se suočavaju žene i druga ranjiva populacija.  

Program ove virtuelne studijske posjete obuhvatao je dvije uvodne prezentacije i dvije edukativne sesije, na kojima su teme bile neposjedovanje državljanstva, nasledstvo i individualna prava. Ovaj onlajn događaj bavio se i temom etičkih izazova u pravosudnim sistemima, koji su u ovom vremenu pandemije postali učestaliji u cijelom svijetu.