Trening za trenere na temu: ”Učešće djeteta u građanskim i administrativnim postupcima”

– 23. – 25. decembar 2020. godine – Podgorica, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, organizovali  Trening za trenere na temu: ”Učešće djeteta u građanskim i administrativnim postupcima” za sudije, socijalne radnike i advokate, koji će činiti buduću bazu trenera obučenih za sprovođenje edukativnog programa u oblasti učešća djece u sudskim i administrativnim postupcima. Ovo je treći i poslednji od tri planirana treninga za trenere koji se sproveo u okviru inicijative „Jednak pristup djece pravdi“ koju implementira Ministarstvo pravde Crne Gore u saradnji sa pravosudnim institucijama u Crnoj Gori, uz  ekspertsku podršku UNICEF- a i finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške. Prvi trening za predavače je bio posvećen postupanju sa djecom u sukobu sa zakonom koji je spoveden krajem novembra, a drugi trening je bio posvećen profesionalcima koji postupaju sa djecom žrtvama i svjedocima krivičnih djela, koji je održan počekom decembra. U uvodnom dijelu učesnike su, ispred organizatora, pozdravile gđa Maja Milošević, direktorica Sekretarijata Centra i gđa Nada Đurović Martinović, koordinatorka u Programu dječje zaštite u UNICEF-u u Crnoj Gori.

Predavači na obuci su bile: dr Milica Pejović Milovančević, dječiji psihijatar, v.d. direktora Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu i vanredni profesor, Medicinska škola, Univerzitet u Beogradu i dr Nevena Petrušić, redovna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, a konkretnije teme o kojima se govorilo i diskutovalo bile su sledeće: Prava djeteta i najbolji interes djeteta kao supstancijalno pravo, princip i procesno pravilo; Međunarodni standardi; Vježba: Procjena najboljih interesa djeteta – rad na hipotetičkom primjeru; Imputi za trenere/trenerice; Specijalne vještine i tehnike u radu sa djecom u građanskim sudskim i administrativnim postupcima, sa posebnim osvrtom na djecu iz ranjihiv grupa; Lice za podršku – uloga, ovlašćenja, dužnosti, iskustva u praksi; Ocjena potrebe za postavljanjem lica za podršku – studija slučaja; Pravo djeteta na slobodno izražavanje mišljenja; Mišljenje djeteta u kontekstu najboljih interesa. Kada se može odustati od utrđivanja mišljenja deteta? – studija slučaja; Osiguranje učešća djece u formalnom postupku; Radionica: Ko i kako priprema dijete za odlazak pred sud? Izbor načina izražavanja mišljenja djeteta – rad u malim grupama na hipotetičkim primjerima; Studije slučajeva Evropskog suda za ljudska prava u oblasti utvrđivanju najboljeg interesa djeteta – rad u malim grupama; Kako uče odrasli – uputstva za uspješnog predavača; Zastupanje djeteta u kontekstu pravosuđa po mjeri djeteta; Kolizijski zastupnik, privremeni zastupnik, staratelj za poseban slučaj – pojmovna razgraničenja i razlozi za postavljanje; Specifičnosti zastupanja djeteta od strane advokata u kontekstu standarda pravne pomoći prilagođene djeci; Smjernice za razgovor sudije sa djetetom koje neposredno izražava mišljenje; Uspostavljanje odnosa povjerenja između djeteta i advokata; Smjernice za razgovor advokata sa djetetom; Komunikacija sa djecom iz ranjivh grupa; Studija slučaja: kako utvrditi najbolji interes deteta – rad u malim grupama; Predstavljanje zaključaka rada u grupama; Ocjenjivanje pouzdanosti informacija koje djeca daju; Rod i pol; Rodni stereotipi i predrasude; Integrisanje rodne perspektive u donošenje odluka koje se tiču dece
Obuci je prisustvovalo ukupno četrnaest (14) učesnika, od kojih šest (6) sudija građanskih odjeljenja, jedna (1) predstavnica Stručne službe u VDT-u, tri (3) predstavnika Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu i četiri (4) predstavnika Advokatske komore Crne Gore.