Radionica na temu krizne komunikacije za državne tužioce

– 26. i 27. oktobar 2020. godine – Podgorica, u okviru projekta “Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu Crne Gore”, koji je dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i Vrhovnim državnim tužilaštvom Crne Gore, održana je dvodnevna radionica na temu krizne komunikacije za PR tužioce i službenike zadužene za komunikacije u državnim tužilaštvima u Crnoj Gori. U uvodnom dijelu radionice ispred organizatora učesnicima su se obratile gđa Evgenia Giakoumopoulou, šefica operacija, Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici i gđa Ljiljana Lakić, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Predavači na radionici su bili gđa Dragana Maljević, komunikološkinja, savjetnica za odnose s javnošću u kabinetu Vrhovnog državnog tužilaštva i g. Miodrag Strugar, PR ekspert.

Cilj radionice se ogledao u pružanju podrške unaprjeđenju kapaciteta predstavnika tužilaštva za komuniciranje sa medijima i javnošću u kriznim situacijama. Radionica je bila je usmjerena na upravljanje eksternim i internim komunikacijama u kriznim situacijama, kao i na suočavanje sa komunikacionim izazovima koji se mogu javiti u kriznim situacijama, a navedene teme su obrađene kroz prezentacije, interaktivnu diskusiju i praktičan rad na konkretnim slučajevima na osnovu mogućih kriznih scenarija. Na taj način omogućena je razmjena iskustava i u praktičnom smislu.

Krizu ne predstavlja ono što se dogodilo, već ono što javnost pretpostavlja da se dogodilo – jedna je od ključnih poruka radionice. Učesnici su saglasni da transparentnost u radu državnih tužilaca predstavlja ključnu komponentu vladavine prava, a kako se navodi u Smjernicama Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ) iz 2018. godine o komuniciranju sa medijima i javnošću koje su namijenjenje sudijama i državnim tužiocima, nije dovoljno da pravda bude zadovoljena, već je neophodno da to bude i vidljivo.

Radionici je prisustvovalo 12 državnih tužilaca, a ista je završena definisanjem smjernica koje će tokom novembra i decembra 2020. godine biti oblikovane u konkretne preporuke za komuniciranje u kriznim situacijama namijenjene predstavnicima tužilaštva.