Posjeta Centru od strane predsjednice Sudskog savjeta CG i predsjednice Vrhovnog suda CG

– 7. jul 2020. godine – Podgorica, predsjednica Sudskog savjeta Crne Gore dr Vesna Simović Zvicer i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica posjetile su danas Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i razgovarale sa predsjednicom Upravnog odbora Centra Ljiljanom Lakić, koja je na ovu fukciju iz reda državnih tužilaca, izabrana krajem prošle godine.

Predsjednice Sudskog savjeta i Vrhovnog suda čestitale su gospođi Lakić na izboru za predsjednicu Upravnog odbora Centra, izražavajući uvjerenje da će se zajedničke aktivnosti i saradnja nastaviti u najboljem smjeru i interesu sudija i kandidata za sudije koji se obučavaju u Centru.

Razmijenjena su mišljenja o rezultatima sprovedenih obuka kandidata koji pohađaju Program inicijalne obuke, naglasivši značaj koordinacije institucija prilikom planiranja sprovođenja teorijskog dijela inicijalne obuke, a u skladu sa planom slobodnih sudijskih mjesta, zatim kontinuiranog unaprijeđenja programa obuka, ujednačavanja metodologije i primjena novih metoda obuka.

Gospođa Lakić informisala je predsjednice Sudskog savjeta i Vrhovnog suda, da je u  protekloj godini Centar kroz svoje aktivnosti Programa za inicijalnu obuku kandidata za sudije i kandidata za državne tužioce organizovao 203 dana obuke, u kojima su učestvovala 32 polaznika. Od ukupnog broja polaznika devetoro  polaznika završilo je obuku i izabrano za sudije i državne tužioce. Što se tiče kontinuirane obuke, realizovano je ukupno 114 aktivnosti. U ovim aktivnostima, koje su organizovane kako samostalno, tako i kroz saradnju sa međunarodnim partnerima, državnim institucijama i nevladinim sektorom, učestvovala su ukupno 1773 učesnika. Od ukupnog broja aktivnosti, u Crnoj Gori su organizovane 82 kontinuirane obuke za sudije i državne tužioce, u trajanju od 178 dana, dok su regionalne i evropske institucije za obuku organizovale 32 obuke van Crne Gore, u kojima su, uz posredovanje Centra, učestvovala 72 predstavnika crnogorskog pravosuđa, istakla je Lakić.

Svi prisutni su uvjereni da će se zajedničkim radom, svi iz svojih nadležnosti, nastaviti dobra saradnja posebno kroz aktivnosti inicijalne i kontinuirane obuke,  a sve u cilju  jačanja stručnih kapaciteta, znanja i vještina sudija.