Onlajn sastanak predstavnika „mjesta za obuku” Globalne mreže za integritet u sudstvu

– 25. jun 2020. godine – Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (United Nation Office for Drugs and Crime – UNODC), u okviru Globalne mreže za integritet u sudstvu (Global Judicial Integrity Network) i programa za implementaciju Deklaracije iz Dohe, koja je 2015. godine usvojena na trinaestom kongresu Ujedinjenih nacija o prevenciji kriminaliteta i krivičnom pravosuđu, organizovala je onlajn sastanak na kojem je okupila predstavnike „mjesta za obuku” na kojima se primjenjuju alati za obuku na temu etike u sudstvu.

Podsjećanja radi, Globalna mreže za integritet u sudstvu predstavlja platformu za podršku pravosudnim sistemima u razvoju i primjeni strategija i mjera za jačanje integriteta i odgovornosti u pravosudnim sistemima. Sve informacije o aktivnostima Mreže mogu se naći na sledećem linku: www.unodc.org/ji.

Mreža je u toku dvije godine postojanja postigla brojne uspjehe, uključujući organizovanje sastanaka na visokom nivou i razvila i druge onlajn mogućnosti za razmjenu informacija i iskustava, kao i različite alate koji omogućavaju predstavnicima pravosudnih sistema temeljno razumijevanje Bangalorskih principa sudijskog ponašanja i zahtjeva iz člana 11 Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije. Mreža je, takođe, ovladala vještinama za efikasno rješavanje etičkih dilema koje bi mogle nastati u kontekstu vršenja pravosudnih funkcija. Jedan od vodećih alata Mreže je paket obuka na temu etike u sudstvu, koji se sastoji od kursa učenja na daljinu, kursa koji omogućava samostalno usavršavanje i priručnika za trenere.

Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu se 24. juna 2020. godine pridružio Mreži koja broji već 50 pravosudnih sistema, i ujedno postao još jedno u nizu „mjesta za obuku”. Deklaracijom u Dohi potvrđuje se posvećenost država članica, koje ističu da će učiniti sve napore kako bi spriječile i suzbile korupciju, sprovele mjere za unaprjeđenje transparentnosti u javnoj administraciji i promovisale integritet i odgovornost pravosudnih sistema u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije.

Biti mjesto za obuku znači biti posvećen razvijanju nacionalnih i regionalnih aktivnosti na osnovu alata za obuku, dok konkretna očekivanja od „mjesta za obuku“ uključuju: imenovanje kontakt osobe koja će biti zadužena za primjenu alata za obuku i organizaciju obuka u pravosudnom sistemu i koja će djelovati kao glavna tačka za komunikaciju sa UNODC i drugim predstavnicima „mjesta za obuku”, organizovanje najmanje jedanput godišnje radionice zasnovane na pomenutim alatima i postavljanje kursa učenja na daljinu i kursa samostalnog učenja na veb stranice svog pravosudnog sistema. Rezultat sprovedenih aktivnosti na mjestima obuke ogleda se u brojki od 1.650 predstavnika pravosuđa koji su obučeni uz korišćenje alata za obuku na temu etike u sudstvu.

Cilj sastanka bio je okupljanje svih kontakt tačaka „mjesta za obuku”, koje su imenovane za primjenu alata za obuku na temu etike u sudstvu, kako bi se omogućila razmjena dobrih praksi i iskustava u primjeni pomenutih alata i promovisala uzajamna podrška i razmjena znanja među kolegama iz različitih „mjesta za obuku” i razvile međunarodne, regionalne i lokalne inicijative i saradnja. Sastanku je, u ime Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, prisustvovala gđa Marina Radulović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju.